Elérhetőségünk

e-mail: info@nanasiporteka.hu

Mondóka-csengőhang

kotkodáló tyúk rajz

A Nánási Portéka-mondóka letölthető: itt!

Márkafilm

markafilm kép

Hajdúnánás Városi Önkormányzat

Hajdúnánás fotó

Tourinform Iroda

Tourinform Iroda

Helyi termék

A jelenlegi kereskedelmi és élelmiszer-ellátási rendszerek világában a helyi termékek fogyasztása és közvetlenül a termelőktől való vásárlása alternatívát jelent a környezeti és társadalmi tudatosságot nélkülöző vásárlási szokásokkal szemben.

A magyar kiskereskedelmet évek óta a multinacionális cégekhez tartozó és nagy hálózatokba tömörülő kereskedelmi egységek dominálják: a magyar lakosság ilyen önkiszolgáló boltokban, hiper- és szupermarketekben, diszkontáruházakban költi el a legtöbb pénzt élelmiszerre.

A termelők eleve nem tudnak bejutni ezekbe az ellátórendszerekbe, mivel nem tudnak megfelelni azoknak a mennyiségi és minőségi feltételeknek, amelyek lehetővé tennék jelenlétüket. A nagy rendszereknek nagy mennyiségű és állandó minőségű termékekre van szükségük (pl. több tonna egyen méretű paradicsomra), amit a kis üzemméretű, fenntartható módon és léptékben termelő termelők nem tudnak önmagukban előállítani.

A másik legnagyobb probléma a termelők, beszállítók kereskedőkkel szembeni kiszolgáltatottsága. Ennek a problémakörnek része többek között az, hogy a kereskedelmi cégek a hálózatba jutásért különböző szolgáltatásokra hivatkozva eleve pénzt kérnek (pl. belistázás, reklámköltség), viszont az áruért sokszor csak jóval később fizetnek. A tőkehiányos kisgazdaságok ezek súlya alatt egyszerűen összeroppannak.

A termelők kereskedelemből való kiszorulásának azonban nagyon nagy ára van: visszaszorul maga a termelés is. Ezzel szükségszerűen megnő az ország élelmiszer-behozatala és élelmiszerfüggése – nem csak más országoktól, a multinacionális elosztó hálózatoktól is.

A helyi termékek fogyasztása nagyon fontos környezeti, gazdasági, társadalmi kérdés.

Környezetvédelmi szempontból azért, mert

  • általuk kiküszöbölhető a szállítással járó környezetterhelés (pl. légszennyezés és üvegházhatású gázok kibocsátása);
  • nagyobb teret adnak a tájfajtáknak, ami hozzájárul a bio- és agrodiverzitáshoz;
  • nem, vagy legalábbis kevesebb csomagolóanyagot igényel szállításuk;
  • szállításukhoz általában nincs szükség tartósításra, sem hűtőkamionra, sem pedig mesterséges érlelésre;
  • a kis helyi gazdaságok óriási szerepet játszanak a tájfenntartásban.

Társadalmi szempontból azért, mert vásárlásuk révén

  • a helyi munkalehetőségeket erősítjük, amivel esélyt adunk arra, hogy ne néptelenedjenek el a vidéki falvak, városok;
  • pénzünket helyi embereknek adjuk, akik nagyobb valószínűséggel költik el majd ugyancsak helyben pénzüket, mint ha azt egy nemzetközi tőkés társaságnak adnánk (a haszon tehát a saját közösségünket erősíti);
  • szűkebb közösségeinket erősítjük.

További előny végül, hogy a helyi termék azáltal, hogy nem kellett éretlenül leszedni a zöldséget-gyümölcsöt, beltartalmi értékét tekintve jobb, azaz egészségesebb, és kevésbé van (illetve vagyunk) a tartósítás veszélyeinek is kitéve.

Ugyanakkor a helyben lebonyolított kereskedelem további nagy előnye a személyes ismeretség és a bizalom. Vásárlóként csak ilyen módon van valós lehetősége annak, hogy személyesen is meggyőződjünk a termelés körülményeiről, megismerkedjünk a termelő személyével.

Ez hosszú távon a termelőnek is fontos lehet, hiszen elvont és sokszor csak nagy áldozatok árán teljesíthető piaci követelmények helyett hús-vér fogyasztók valós igényeihez kell alkalmazkodnia, akiktől közvetlenül kap visszajelzéseket.

Ha tehát valóban tudni akarod, mire költöd a pénzedet:

Vásárolj termelőktől!

Vásárolj tudatosan!!

Vásárolj NÁNÁSI PORTÉKÁT!!

KÉPGALÉRIA

VIDEO GALÉRIA

NÁNÁSI PORTÉKA A FACEBOOKON

facebook.com/nanasiporteka

MEGJELENÉS A MÉDIÁBAN

...... Sajtóhírek ......

BOCSKAI KORONA

Bocskai Korona

Hajdúnánás címere

Minden jog fenntartva - Nánási portéka - 2013